Mulige årsager til, at dine tænder gør ondt

29 August 2021
Lykke Holzmann Søby

Det kan først og fremmest skyldes huller. Huller i tænderne mærkes ikke altid, fordi det starter øverst og er at finde på siderne af dine tænder. Det er ikke før hullet bliver dybere, hvilket fører til en infektion (hvilket ofte resulterer i behovet for en rodkanal). Huller forårsages af bakterier, der opbygges over tid på grund af en usund kost og dårlig tandhygiejne. Heldigvis kan huller normalt fikses med antibiotika og muligvis en fyldning, som er en simpel, ambulant tandbehandling.

Følsomhed overfor koldt eller varmt

Det er muligt, at når du tager en slurk koldt vand eller en bid is, får du en hurtig, skarp smerte i munden. Det kan være et resultat af følsomme tænder. Tandsensitivitet opstår, når tandemaljen er tyndslidt. Du kan også føle en lignende smerte, når du spiser eller drikker ting, der er varme. Det er sandsynligvis et tegn på nerveskade, hvilket betyder, at du muligvis har brug for en rodkanal. Hvis din følsomhed er mild, kan du ofte lette smerten ved at bruge en bestemt type tandpasta, f.eks. Sensodyne. Hvis følsomheden er uudholdelig, bør du bestille tid hos din tandlæge hurtigst muligt for at få den rette behandling, specielt især hvis du er følsom over for varme temperaturer.

Børster du for hårdt?

Ja, det kan faktisk skade tænderne at børste for meget og for hårdt. Når du børster med for meget tryk, slider du din tandstruktur. Dette kan også føre til temperaturfølsomhed, fordi tandens rod er mere udsat. Desværre er der ingen måde at fortryde den skade, der allerede er sket, men der er behandlingsmuligheder tilgængelige, spørg din tandlæge.

Revnet eller beskadiget tand?

Hvis du bliver opmærksom på en revnet tand, skal du straks stoppe med at spise hård mad. Du har muligvis revnet eller flækket en tand uden at vide det. Det er klart, at hvis skaden opstod på dine fortænder, kan du muligvis se skaden. Imidlertid er dine kindtænder mere tilbøjelige til at blive beskadiget af at spise hårde fødevarer, men da de er placeret bag i munden, er skaden måske ikke synlig. Hvis skaden har ramt en nerve, kan det forårsage en skarp, konstant smerte. Uanset om der er smerter eller ej, hvis du er opmærksom på en revnet, flækket eller beskadiget tand, skal du gøre dit bedste for at komme til en tandlæge hurtigst muligt for at forhindre infektion og behandle dine smerter.

Besøg https://clemenstand.dk/ for at finde ud af hvordan du passer på dine tænder.

Flere Nyheder